Vernieuwen II

In het Deprez gebouw stond een lezing over robotjournalistiek gepland. Helaas is die verplaatst naar september, maar ik kwam door de uitnodiging toch tot de conclusie dat ik daar maar eens wat over moest uitzoeken. Bij het horen van het woord denk ik altijd automatisch aan een speelgoed robot. Zo een die beweegt met zijn ‘armen’. Belachelijk natuurlijk. Tijd om op onderzoek te gaan.

Persbureaus zoals Associated Press maken gebruik van software om automatisch nieuwsberichten te schrijven. Emiel Krahmer, hoogleraar Language, Cognition and Computation aan de Universiteit Tilburg werkte mee aan de software op basis van 20 jaar oude kennis. “De kracht van de robotjournalistiek zit in de veelheid en de personalisatie van dat nieuws”, legt hij uit aan nieuwejournalistiek.nl. “In 2020 wordt 90% van de artikelen door robots geschreven”, voorspelt hij. “Journalisten vinden dit moeilijk te verteren omdat ze vinden dat je objectief en onafhankelijk nieuws moet brengen, maar ik vrees dat ze dit pleit gaan verliezen.” Als gevraagd wordt hoe een journalist zich kan onderscheiden van een robot, geeft hij het volgende antwoord. “Je moet een goede journalist worden, want een slechte journalist kan een computer redelijk goed simuleren.”

In het Verenigd Koninkrijk en Zweden wordt er al gebruik van gemaakt, Nederland is nog niet zo ver. “Ten eerste heeft het te maken met focus. In andere landen zijn er bedrijven die veel geld steken in de ontwikkeling van goede applicaties. In Nederland niet. En je kunt ook niet zomaar systemen uit andere landen kopiëren naar het Nederlands, omdat de Nederlandse grammatica anders is”, legt onderzoeksleider van het onderzoeksproject ‘Automatische Nieuwsredactie,’ Jeske van Dongen uit.

Fontys Hogescholen en de Universiteit Tilburg, zijn tijdens het onderzoek samen opzoek naar manieren om automatische taalgeneratie in te zetten op redacties. Zijn doen dit onder andere door te werken aan verschillende tools. Een van die tools is PASS. Sportdataleverancier Gracenote levert voetbaldata, en PASS moet dan automatisch zorgen voor nieuwsberichten over verschillende wedstrijden. Van Dongen zegt er duidelijk bij dat de tool niet is bedoeld om journalisten te vervangen, zij kunnen juist tijd besteden aan artikelen die meer die diepte in gaan. Kijk, dit vind ik interessant. Ik heb altijd gezegd dat ik niet het type journalist wil worden dat korte nieuwsberichtjes schrijft. Als er een tool kan worden ontwikkeld die ervoor zorgt dat dat automatisch kan, vind ik dat een goede ontwikkeling. Zo kunnen journalisten hun tijd steken in andere dingen waar zij wellicht anders geen tijd voor zouden hebben.

Joris van Lierop, uitgever van RTL Nieuws was een van de hoofdsprekers tijdens Tilburg University Society op 30 mei in Sociëteit ‘De Witte’ in Den Haag. “De computer gaat steeds meer taken overnemen en dat gaat hij beter doen dan de mens”, liet hij aan de aanwezige journalisten weten. Volgens van Lierop komt er een tijd voor de automatische journalist die gepersonaliseerde stukken levert. “Dat dit een heel groot ding wordt en dat het de komende tijd veel harder gaat spelen, daar twijfel ik niet aan.”

Het onderwerp robotjournalistiek vind ik interessant, want hoe ver zal het ooit gaan? Tot hoever gaan robots het werk van journalisten ‘overnemen’? Alleen de tijd zal het leren.

Geef een reactie