Veritas | Uitzending donderdag 24 mei 2018

Condor B heeft als gezamelijke opdracht een televisie uitzending gemaakt. Een uitzending met verschillende items, een live verbinding, een gast en een presentator. Samen met Rens was ik verantwoordelijk voor het item over de dubbele nationaliteit.

Op woensdag 16 en 23 mei spraken we af in de televisiestudio, om de uitzending te oefenen. Op donderdag 24 mei werd de uitzending gefilmd en ik nam de rol als autocue bediener op mij.

VERITAS | De dubbele nationaliteit

VERITAS | De complete uitzending

Na de uitzending en het bekijken hiervan, kregen we feedback van Jacqueline de Bruijn. Ze gaf niet alleen feedback op de uitzending, maar we kregen ook tips over filmen, monteren en het maken van items in het algemeen. De feedback en tips heb ik hieronder bij elkaar gezet.

Interviews

Bureauredacteuren doen onderzoek naar een onderwerp. Ze stellen vragen en zoeken mensen die er iets over weten. Ze bedenken welk verhaal er het best verteld kan worden over het onderwerp en zoeken hierbij iemand die geïnterviewd kan worden. De bureauredacteur bedenkt ook de vragen en de volgorde hiervan, die pas later worden doorgegeven aan de presentator. Hierdoor heeft de presentator nog niet eerder met de geïnterviewde gepraat en komt alles vers binnen.

Bij het interviewen voor een item kun je best vragen of de geïnterviewde het antwoord opnieuw wil formuleren. Stel eventueel de vraag op een andere manier zodat je een ander antwoord kunt verwachten. Vragen om een conclusie kan ook prima.

Autocue tekst

De autocue tekst wordt door een bureauredacteur gemaakt. Pas daarna wordt hij doorgegeven aan de presentator die dan eventueel zinnen aanpast.
Autocue tekst moet altijd in spreektaal zijn.

Monteren

Schaar van Wembler
Als je iets zegt moet het beeld daarbij passen

Een korte quote in een item mag maar zet geen hele tekst in beeld. Beeld is namelijk belangrijk en dat willen mensen zien, geen tekst.

Zorg dat er niet te veel talking heads te zien zijn in een uitzending. Al helemaal niet meerdere keren achter elkaar.

Geen beeld, geen item. Het is daarnaast ook mooi en afwisselend om steeds een ander kader te gebruiken. Dus wissel af tussen bijvoorbeeld een full shot, medium en close up.

Gebruik geen plakplaatjes. Dus alleen beelden die een verhaal vertellen en waarbij duidelijk is waarnaar je moet kijken.

Tijdens het filmen

Er zijn verschillende manieren om met beeld aan te geven dat een item eindigt. Dit doe je door bijvoorbeeld iemand weg te laten lopen, exterieur te filmen na interieur. Of van beneden de lucht te filmen.

Door een pan beweging laat je zien van het ene naar het andere te gaan. Object A film je tien seconden, dit doe je omdat de camera altijd even beweegt als je begint met filmen. Dan maak je de pan beweging en film je object B voordat je de opname stopt.

Film niet met twee soorten licht en zorg dat de interviewer zo dicht mogelijk tegen de camera aanstaat.

Foto credit: Rens van de Plas

Geef een reactie