the comparison trap

Online vind je tal van artikelen en documenten over de connectie tussen sociale media en psychische problemen. Zo zou alleen al de aanwezigheid van je smartphone ervoor kunnen zorgen dat je cognitieve vermogen naar beneden gaat. Steeds meer mensen maken dan ook de keuze om de Facebook app te verwijderen of zelfs helemaal afstand te doen van social media.

Op The Atlantic verscheen enkele weken geleden het artikel ”How Twitter Fuels Anxiety” over de connectie tussen Twitter en angst. Waar Twitter een paar jaar geleden vooral nog bestond uit meldingen over wat er tijdens het eten op tafel stond of hoe saai het op school was, is het nu een bron van informatie en berichten van influencers.

COMPARISON TRAP

Een eigenschap die iedereen lijkt te hebben is de drang om jezelf te vergelijken met een ander. Jezelf vergelijken hoeft geen probleem te zijn als je daarvan juist een beter mens wordt. Het wordt echter wel een probleem als je te ver gaat.

Generally speaking, the comparisons that we make on social media are more likely to be upwardcomparisons. Were comparing ourselves to the individuals who appear to be higher status and are achieving more” – The Atlantic

Ieder beetje bekend persoon is aanwezig op alle sociale media die je je maar kunt bedenken, grote kans dat jij ook een van hen volgt. Laten die over het algemeen nou allemaal net wat meer bereikt hebben dan jij en ik.  En laten we onszelf nou net vergelijken met diegene die meer bereikt lijken te hebben dan wij. Daarbij komt ook nog dat we mensen die we online denken te kennen, helemaal niet kennen. We vergelijken onze binnenkant met de buitenkant van een ander. Online vind je duizenden perfecte selfies en mensen die ontzettend veel hebben bereikt en dus zit er op die manier altijd wel iemand tussen die ‘beter’ lijkt te zijn dan jij bent.

WAAROM TREKT TWITTER AAN?

Vraag jezelf eens af waarom je een Twitter- of Instagram profiel hebt. Wat heeft dit van waarde voor jou? Een artikel door New Republic over journalisten en Twitter, laat zien dat journalisten aangeven niet zonder Twitter te kunnen leven, maar het wel beter zouden vinden. Waarom voelt iedereen zich zo tot Twitter aangetrokken, als een leven zonder het sociaal medium toch beter lijkt? Twitter geeft je een kijk in het leven van mensen waar je anders niets of weinig van zou weten. Onbewust zoek je normen en waarden waaraan jij jezelf houdt terug in personen online, dat zorgt voor vertrouwen. Een nadeel daarvan is dat iemand alles online makkelijk kan laten lijken, terwijl je niet kunt zien hoe lang het heeft geduurd of hoeveel moeite het iemand heeft gekost om de persoon te zijn die jij online ziet.

FEAR OF MISSING OUT

If youre checking Twitter a hundred times a day, what are you avoiding doing?” – The Atlantic

De quote hierboven (uit het artikel van The Atlantic) zorgt voor stof tot nadenken. Want hoe vaak scan je nou eigenlijk je feed zonder dat je er iets nieuws op kunt vinden? Heel vaak. Voel je angst of overweldiging door wat je online ziet? Dan ga je uit instinct juist nog meer online kijken om maar zo veel mogelijk te weten. We voelen dat we de omgeving moeten ‘scannen’ om onszelf veilig te voelen. Zo deden onze voorouders dat namelijk ook. Grote kans dat je van jezelf weet dat de Twitter- of Instagram app veel te vaak wordt geopend, maar je zal maar iets missen toch? Het hoort bij ons als mensen om altijd maar op de hoogte te willen zijn van het laatste nieuws. Eigenlijk kunnen we het onszelf dus ook niet kwalijk nemen.

1 Comment

Geef een reactie