Redactiebezoek De Groene Amsterdammer

Het is donderdag 2 november, iets voor 2 en ik loop het gebouw van de Groene Amsterdammer binnen. Via een hal, aangekleed met oude covers van het blad, lopen we als bijna complete groep naar de vergaderruimte. De reden van ons bezoek aan de hoofdstad en meer specifiek een van de vele grachtenpanden met bordestrap, is dat er een open interview met de hoofdredacteur van de Groene gepland stond. Het interview dat uiteindelijk anderhalf uur duurde en meer op een gesprek leek, was interessant en ging in op verschillende onderwerpen.

Xandra Schutte vertelde ontzettend veel en gaf antwoord op vragen voordat ze überhaupt gesteld waren. Wij hadden niet alleen vragen aan haar, maar ze stelde ook vragen terug. Ze heeft het uiteraard uitgebreid gehad over de inhoud van de Groene. Het is geen blad voor het dagelijkse nieuws en artikelen moeten minimaal een week leesbaar zijn. Tegelijkertijd moet je bij het lezen denken dat het goed is dat een artikel er nu in staat en niet een week later.

Na het interview kregen we een rondleiding die net zo interessant was als het gesprek zelf. Via schuine traptreden liepen we van ruimte naar ruimte. De Groene heeft een kleine vaste redactie, maar werkt daarnaast met tientallen freelancers die af en toe ook op de redactie aanwezig zijn. De redactie was vrijwel leeg, het nieuwe nummer was namelijk net uitgebracht.

Het bezoek was interessant en heeft mij ook doen nadenken over hoe het zou zijn om te werken als redacteur. Dat is namelijk niet iets dat ik mezelf zie doen in de toekomst. Een vaste baan hoef ik niet perse en ik zoek ook geen verbinding door middel van een contract met een bepaalde krant of blad. Uiteraard kan mijn mening daarover nog volledig omslaan, maar dit is hoe ik er nu over denk.

Foto door Nick Peters

Geef een reactie