Opdat we niet vergeten

Vlak na de oorlog werd alles dat ook maar enige herinnering kon oproepen verzwegen. Nu hebben we geen eigen herinneringen en kunnen veel verhalen over wat er echt is gebeurd niet meer worden gehoord. Tegelijkertijd komen er nog steeds verhalen naar buiten over de gebeurtenissen na 1940, in de vorm van Jan Terlouws Oorlogswinter of Christopher Nolans Dunkirk, waarin feit en fictie wordt gecombineerd. De oorlog wordt gebruikt als entertainment.

Nicolaas Veul bezoekt voor zijn programma Nicolaas op oorlogspad een escaperoom met een oorlogsthema. In een bunker uit de Tweede Wereldoorlog in Valkenswaard, met drie meter dikke muren en een maquette van een concentratiekamp in de hal, vind je escapebunker ‘Het Achterhuis’. “De eerste oproep voor een concentratiekamp is al binnen, dus je zit zeker in het vizier. Weet jij jezelf een uur lang verborgen te houden? We zullen het zien.” Na de uitzending stromen de negatieve reacties binnen. Eigenaar van de escapebunker, Thijs Verberne, snapt de ophef niet. “Ik wil niemand beledigen, maar kinderen juist wat van de geschiedenis meegeven.” Om de educatieve kant van zijn bedrijf te benadrukken, werd escaperoom ‘Operation Market Garden’ geopend. “De deelnemers leren gaandeweg het verloop van Operation Market Garden beter kennen” laat Verberne weten aan Omroep Brabant.

Kees Ribbens, professor populaire historische cultuur en oorlog, schreef in Tijdschrift voor Geschiedenis dat het feit dat de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog nu worden gebruikt als luchtig onderwerp voor entertainment, laat zien dat er nood is naar onderzoek over de betekenis van populaire cultuur. Dat zou kunnen zorgen voor een meer evenwichtig beeld van het hedendaagse maatschappelijke belang van de Tweede Wereldoorlog.

Sinds 2001 wordt er jaarlijks een Nationaal vrijheidsonderzoek gehouden. In 2017 was het aantal mensen dat een belang aan 5 mei hecht met 80% het op een na hoogste ooit. Dit jaar is het aantal mensen dat veel belang hecht aan Bevrijdingsdag sterk gedaald en staat het algemene belang nog op 74%.

We kunnen onszelf afvragen of het vertellen van oorlogsverhalen via escaperooms en films the way to go is. Hoe vind je een balans tussen entertainment en oorlogseducatie? Het is hoe dan ook belangrijk dat ook jongeren blijven beseffen dat vrijheid en vrede niet vanzelfsprekend is. Opdat we niet vergeten.

Foto credit: Lynn van Dun

Geef een reactie