Gastles Journalism Studies

Hoewel ik lessen die niet verplicht zijn meestal liever oversla, tenzij interessant, besloot ik wel naar het hoorcollege Journalism Studies te gaan, gegeven door Devid Ilievski. Op de vraag ”wat is journalistiek (voor jou)?”  zoek ik een antwoord en ik had het idee dat deze les daar misschien wel bij zou kunnen helpen.

Een antwoord vinden op die vraag is niet zo makkelijk en dat werd nu wel weer duidelijk. Journalistiek is niet alleen nieuws of verhaaltjes schrijven, maar ook informeren, het vinden van de waarheid en dienen als spiegel van de samenleving. De journalistiek dient als doorgeefluik voor informatie richting het publiek.

De meningen over de definitie zijn dus nogal uiteenlopend. Zelizer deed in 2009 een onderzoek naar de betekenis van het begrip en kwam tot de conclusie dat het eraan ligt tot welke interpretatieve gemeenschap je behoort. Ben je journalist, journalistiek docent of journalistiek wetenschapper? Uiteraard kwam er net als op bijna ieder ander onderzoek, ook op dit onderzoek kritiek. Zelizer had niet alle belangrijke groepen in zijn onderzoek opgenomen. Journalistiek studenten en het publiek was hij vergeten.

Zelfs als je naar al die groepen kijkt zijn er nog verschillen. Journalisten denken allemaal anders over functie, inhoud en methodes. Dan komen ook nog de technologische ontwikkelingen om de hoek kijken en dus staat het business model onder druk.

Journalistiek docenten zijn ook niet eensgezind. Is het vak journalistiek nu een vaardigheid die je kunt leren of toch meer een inzicht dat je in je moet hebben?

Dan de vraag, wat bestudeert de journalistiekwetenschap? Ook aan dit verhaal zitten verschillende kanten. Sociologie kijkt namelijk naar de rol van journalisten binnen de journalistiek. Ook geschiedenis, taal- en tekstwetenschappen en politicologie worden bekeken in de journalistiekwetenschap. Cultural studies over de invloed van de journalistiek op het wereldbeeld kunnen ook niet worden overgeslagen.

Een antwoord op mijn eerste vraag is dus niet zomaar even geformuleerd. Zoals aan elk verhaal zitten hier ook meerdere kanten aangeplakt. Ik ga verder onderzoeken!

1 Comment

Geef een reactie