Interviewen met Julian Klop

Op maandag 28 mei gaf Julian Klop, studentondernemer en interviewer/presentator, een workshop interviewtechnieken voor studenten van Condor. De workshop bestond uit wat theorie, want welke interviewtechnieken zijn er? En uit een interactief gedeelte waarin we zelf aan de slag moesten.

Wat heb ik geleerd?
Mijn grootste doel tijdens deze workshop was iets leren over de verschillende interviewtechnieken. Om de een of andere reden dacht ik daar heel moeilijk over, terwijl dat helemaal niet zo bleek te zijn. Ik leerde onder andere dat ik goed moet kijken naar de volgorde waarin ik vragen stel. Tijdens de workshop was er niet veel tijd om het interview voor te bereiden, wat ik normaal wel graag doe, maar de volgorde van vragen blijft altijd belangrijk. Ook pikte ik op dat meepraten tijdens een interview altijd goed is, zo maak je er een gesprek van.

Hoe kijk ik terug op de workshop?
Ik weet van mezelf dat ik het meest leer als ik aan de slag ga en er dan vervolgens op terugkijk. Deze workshop was interessant maar ik weet niet of ik heel snel nog zo een zou volgen. Ik vind het bij interviewen belangrijk om mezelf voor te bereiden en tijdens zo’n workshop kan dat niet echt.

Mijn aantekeningen
Nieuwsinterview

  • Interview met iemand die in het nieuws staat en/of zijn visie daarop geeft
  • Sophie die aan een slagboom hangt

Achtergrondinterview(feiten)

  • Interviewer praat met deskundige of betrokkene over een zaak die al langer in het nieuws is
  • IS

Profilerend interview (heel specifiek, bijvoorbeeld voor een nieuwsverhaal) (ervaringen)

  • Kernachtig portret van een persoon die ervaringen heeft bij het nieuws, bijvoorbeeld oorlog, ziekte, verslaving maar ook iemand werk, vrije tijd, passie of idealen.

Portretterend interview

  • Lang gesprek waarbij iemands leven, denken en werk wordt geschetst.

Interviewmodellen

Kritiekloos interview
Je gaat niet in op wat gezegd wordt.

  Kritiekloos Harmonisch Confronterend
Feiten Enquête Gesprek Verhoor
Meningen en ervaringen Doorgeefluik Discussie Debat
Emoties en motieven praatpaal Diepte interview Brainwashing

Welke soorten vragen zijn er?

Hoofdvraag
Doorvraag

Door middel van:

Open vragen
Gesloten vragen
Suggestieve vragen

Op deze manieren:

Directe vraag
Indirecte vraag

Cognitie en verwoording is soms niet hetzelfde
Cognitie is hoe iets echt is
Verwoording is hoe iemand iets vertelt

Interviewtechnieken

Vraag herhalen
Vraag verduidelijken
Doorvragen
Papegaai
Gevoelsreflectie
Interrumperen, in de reden vallen
Uitdagen
Confronteren, hij wekt niet de indruk een leugenaar te zijn
Lsd; luisteren samenvatten doorvragen, als ik het goed begrijp
Stilte laten vallen, bij human interest
Niet doorvragen, ik merk dat u hier liever niet over praat
Ontregelen, verstoren, een vraag stellen die niet wordt verwacht ( dan krijg je vooral grappige uitspraken)
Zelf onthulling, ik heb ooit zelfs eens

Geef een reactie