Interviewen; een introductie

Een van mijn doelen voor het tweede halfjaar was om te interviewen. Niet per se omdat ik dacht dat het iets voor mij zou zijn, maar meer om het te proberen. Een echte reden om iemand te interviewen had ik nog niet voor ogen en het duurde best even voordat die er wel kwam.

Voor Veritas, de uitzending waaraan Condor B werkt, maak ik samen met Rens een reportage over dubbele paspoorten. Op woensdag 9 en vrijdag 11 mei gingen we op pad. Rens regelde het filmwerk en ik verzorgde de interviews.

Het interview met Katja Zaich
Het eerste interview in de reeks van drie was met Katja. Ik merkte dat ik het lastig vond zo min mogelijk te reageren op wat ze zei en af te wachten tot ze helemaal klaar was met praten, zodat we in het item hele zinnen konden gebruiken zonder te knippen. Af en toe leek het alsof haar zin was afgelopen, maar ging ze na een paar seconden stilte toch weer verder. Zo gaf ze meer informatie, wat natuurlijk goed is voor het item. Dat maakte het voor mij lastig omdat ik niet goed wist wanneer ik verder kon vragen.
Edit 21 juni 2018: Met de kennis die ik nu heb zou ik beter weten hoe ik hiermee om moet gaan. Zo zou ik nu bijvoorbeeld non verbaal kunnen laten merken dat het antwoord afgerond mag worden, of dat ik een nieuwe vraag wil stellen. Als er een stilte valt en ik weet niet of er nog informatie komt, kan ik natuurlijk ook gewoon doorvragen. De beste interviews zijn een gesprek.

Het interview met Bram van Melle
Het interview met Bram was inhoudelijk anders dan het interview met Katja. Bram is onze deskundige in het item en hij praat dus niet vanuit zichzelf, maar vanuit een juridisch-politieke invalshoek.

Bram gebruikte in zijn antwoorden af en toe zinnen als: ‘mijn kantoor is op het IJdok, waar jullie nu zijn’. Dat zeg je natuurlijk automatisch omdat wij er op dat moment ook waren, maar voor het item kunnen we dat niet gebruiken.

Interview met Farid Bouchlaghmi
Tijdens het interview met Farid hadden we te maken met veel achtergrondgeluiden. Er was namelijk een keuken in de buurt waar het geluid van door dreunde in de microfoon. Achteraf is dat ook te horen in het item en daar baal ik best een beetje van. De volgende keer zou ik er beter voor kunnen kiezen om dan maar op een andere locatie te filmen, als dat kan.

Daar kwam ook nog bij dat ik zelf werd afgeleid door alle geluiden om ons heen. Dat maakte het lastig om mij te concentreren op het gesprek.

Wat viel op?
Tijdens het terugluisteren van de items hoorde ik mezelf heel vaak ‘uh’ zeggen. Vreselijk irritant en dat is iets dat ik echt af moet leren.

We hadden vooraf vragen bedacht waarop we echt antwoorde wilde hebben voor ons item, en ik vond het moeilijk los te komen van die vragen. Het klinkt veel natuurlijker als je een gesprek voert en hier ga ik dus de volgende keer mee aan de slag.

Tijdens het interviewen ben je bezig met verschillende dingen tegelijk. Je luistert naar wat er gezegd wordt, maar denkt ook na over wat je gaat vragen. Dat vind ik af en toe nog lastig.

Foto credit: Lynn van Dun

1 Comment

Geef een reactie