Het Antwoord | 2

Op aanraden van meerdere mede-condors, begon ik met het kijken van ‘Kijken in de Ziel’. Vooraf was ik gewaarschuwd voor het hoge langdradigheid gehalte en dus ging ik er gewapend met kop thee en kerstkoekjes eens voor zitten.

Volgens de eerste afleveringen van kijken in de ziel zijn journalisten professionele nieuwsverzamelaars. Zij maken geen nieuws maar brengen het. Journalisten willen weten hoe dingen werken en hoe het echt zit. Ze plaatsen een spiegel voor de samenleving zodat men ziet hoe het met de samenleving gaat. Journalistieke producten zijn nooit geheel objectief, je eigen naam staat er niet voor niets onder. Je brengt nieuws zoals jij dat ziet, maar het is belangrijk nieuws te verslaan zoals het is, ook met de lelijke kant. Je mag immers meer als journalist. Hard werken is belangrijk, zelfs belangrijker dan talent. Je moet het zelf belangrijk vinden en op die manier onrecht aan de kaak stellen. Als je het niet weet, kun je altijd nog journalist worden.

Na het zien van de eerste aflevering ben ik gaan nadenken over wat er allemaal gezegd is. Ben ik het eens met de mogelijke betekenissen van het vak journalistiek? Zeker niet met alles. Zo vind ik niet dat je meer zou mogen als journalist. Er zijn grenzen en waarom zou ik daar niet overheen gaan als burger maar wel als journalist?
Om mij heen hoor ik vaak dat objectiviteit als journalist heel belangrijk wordt gevonden. Dat vind ik ook, maar toch denk ik dat volledige objectiviteit niet bestaat. Je schrijft altijd vanuit jezelf en jij bepaald wat er op je scherm komt te staan.

Een zin die ik nog lang na het sluiten van de internet browser in mijn hoofd had, was ‘ Als je de wereld uitsluitend bekijkt via het nieuws, weet je aan het einde van de dag hoe de wereld precies niet werkt.’

1 Comment

Geef een reactie