Het Antwoord

Een antwoord waar je vijf maanden over na mag denken is logischer wijs niet makkelijk te vinden. Tijdens mijn reis ben ik verschillende kanten van de journalistiek tegen gekomen. Kanten waarvan ik denk, dit is precies wat ik tof vind en kanten die ik liever oversla. Vijf maanden geleden dacht ik het hele vak geweldig te gaan vinden, ook al kwam ik hier niet per se om journalist te worden. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat het niet zo werkt.

Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden voor de juiste betekenis van de journalistiek en wat het allemaal zou kunnen omvatten. Zo zijn er journalisten die voelen dat ze meer mogen als het deken van de journalistiek over hen hangt. Dat zou bij de journalistiek kunnen passen, maar bij mij persoonlijk niet. Het brengen van actueel nieuws is journalistiek, maar past niet bij mij als journalist. Een journalistiek product zou objectief moeten zijn, ook dat vind ik niet helemaal kloppen. Er zijn zoveel mooie verhalen te vertellen dat die objectiviteit ook weleens achterwege mag blijven.

Dan nu, wat is journalistiek voor mij ?

Lang dacht ik dit antwoord te moeten geven in een paar zinnen en dat het dan goed of fout zou zijn. Tot ik mij realiseerde dat dat helemaal niet kan. Er is niet 1 juiste definitie te geven, voor iedereen is de journalistiek iets anders. Het medialandschap veranderd zo ontzettend snel. De betekenis die ik nu aan de journalistiek zou geven, kan volgende week weer anders zijn.

Om het antwoord voor mezelf makkelijker te maken heb ik een lijstje bij gehouden. Wat heb ik geleerd? Wat heeft mij geïnspireerd? Maar vooral; hoe kwam ik erachter wat journalistiek voor mij is?

 • Het boek Ik was een van hen van Maarten Zeegers
 • Bezoek aan de redactie van De Groene Amsterdammer [2 november 2017]
 • Het interview met Xandra Schutte
 • ”Het beste interview is een gesprek”
 • De les journalism studies van Devid Ilievski [3 oktober 2017]
 • Creativiteit komt uit jezelf
 • ”Heb respect voor je gast, bewondering is een killer” – Twan Huys [1 september 2017]
 • ”Het woord van de mens is als een gebarsten ketel waarop je een wijsje tromt dat nog net een beer aan het dansen krijgt, terwijl je de sterren zou willen ontroeren.” – Gustave Flaubert in het boek Madame Bovary
 • Don’t be afraid to fail big, to dream big – Denzel Washington
 • Doe waar je echt blij van wordt, niet wat andere van je verwachten
 • De blinddate in Eindhoven [5 oktober 2017]
 • ”Laat je reis zien” – Bea Nobbe [iedere week]
 • Journalistiek is emotie, mensen iets meegeven
 • Alledaagse dingen kunnen ook een goed thema zijn
 • Kijken in de ziel over journalisten
 • De SEAL pitch [27 oktober 2017]
 • Feedback geven en krijgen
 • Het bijhouden van mijn blog
 • Het Basisboek Journalistiek

Een journalist werkt transparant en geeft de waarheid weer. Als vanzelfsprekend, kan de waarheid kritiek verwachten en het verantwoorden van je keuzes is dan belangrijk. Journalistiek is willen weten hoe het echt zit, niet oppervlakkig maar de diepte in. Niet alleen het actuele nieuws uit Amsterdam en Urk maar ook uit Seoul en Leavenworth. Een soort spiegel voor de samenleving zodat iedereen ziet hoe het eraan toe gaat. Als journalist werkzaam in de journalistiek moet je je bewust zijn van hetgeen je publiceert, kritisch kijken naar alles dat je uitbrengt. Mensen moeten er iets aan hebben. Een journalistiek product kan zorgen voor nieuwe kennis, verdiepend werken of duidelijkheid scheppen.

Geef een reactie