Gastles ethiek

Woensdag 1 november hadden we een gastles ethiek van Jos Straathof. De les ging vooral over de vraag ‘wat is ethiek?’, want wat is dat eigenlijk?

We begonnen met een experiment. Op een plaatje waren twee treinsporen te zien. Op het ene spoor lagen vijf mensen, op het andere één. De trein reed richting de vijf mensen en jij had de mogelijkheid de wissel te draaien, zodat de trein naar het spoor met één persoon zou rijden. Wat zou je dan doen? Mijn eerste ingeving was de wissel te draaien, want één persoon dood versus vijf personen dood. Die keuze is makkelijk gemaakt.

Voor het tweede experiment zou je iemand op het spoor moeten gooien die de trein tegen zou houden om daarmee het leven van vijf andere te redden. Weer een keuze van één versus vijf. Hierbij ligt het antwoord toch iets anders, omdat je zelf een actie moet ondernemen, je moet iemand van een brug op het spoor duwen.

WAT IS ETHIEK?

Ethiek is de studie van de moraal en gaat over argumenten, niet over meningen. Hoe beoordeel je of een handeling goed of fout is? De moraal bestaat uit normen en waarden, die als belangrijke richtlijn worden gezien. Normen zijn hierbij regels en waarden zijn de dingen die wij belangrijk vinden. Bepaalde waarden worden zo belangrijk gevonden dat de norm daarvan is vastgelegd in een wet.

Normen en waarden zijn niet voor iedereen hetzelfde. Je krijgt ze mee tijdens je opvoeding maar het ligt er ook aan met wie je omgaat en waar je woont.

BELANGRIJKE PERSONEN

Binnen ethiek zijn er een drietal belangrijke personen met een eigen filosofie, waar nog steeds naar wordt gekeken.

Als eerst het utilisme van John Stuart Mill. Hij vond dat een bepaalde keuze verantwoord is als erna meer mensen gelukkig zijn. Immanuel Kant, die leefde in de tijd van de Verlichting, vond juist dat een handeling moreel juist is als de intentie ervan overeenstemt met een morele plicht. Als je dus zelf nadenkt en vind dat je het juiste doet, dan zal dat ook wel zo zijn. Aristoteles vond dat een handeling altijd goed is, als hij is verricht door een goed persoon. Iemand die altijd overal het goede kiest, zal niet snel iets fout doen.

Geef een reactie