Framing

Op woensdag 13 juni volgde ik gastlessen Journalism Studies gegeven door potentiele nieuwe docenten; Ruben en Jan. Zij hadden de opdracht gekregen om in 20 minuten iets te vertellen over framing. Het woord framing kwam mij bekend voor, maar naar de betekenis ervan kon ik alleen maar raden.

Framing is een overtuigingstechniek, ‘an invitation to read a story in a particular way’. Het frame bepaald wat door mensen wordt gezien en wat niet. Framing is overal en kan op verschillende manieren worden ingezet. De Rijksuniversiteit van Groningen gebruikt het volgende voorbeeld. Republikeinen in de Verenigde Staten gebruiken ‘pro life’ in plaats van ‘tegen abortus’. Op deze manier suggereren ze dat de tegenstander ‘anti life’ is, want een stuk gemener klinkt dan ‘voor abortus’. De Republikeinen ‘framen’ hun standpunten voor het publiek.

In tegenstelling tot het voorbeeld hierboven, gebeurt framing vaak onbewust, je denkt altijd na over hoe je iets zegt. “Bij strategische framing doe je dat alleen nog bewuster. Welke woorden roepen welke emoties op? Die specifieke woordkeuze vormt een frame, het verhaal dat tussen de regels door ontstaat”, legt taalstrateeg en framingexpert Sarah Gagestein uit. Strategische framing is intentioneel. Journalistieke framing daarentegen, is het vaak onbedoelde gevolg van keuzes voor een invalshoek, insteek of perspectief.

Evy Neyens van de Koninklijke Universiteit Leuven, doet een uitspraak waar ik lang over heb nagedacht, de betekenis was namelijk niet meteen duidelijk; “Een bewuste keuze voor een geschikt frame om een verhaal te vertellen, is niet het frame dat alleen de harde lijnen in de verf zet, maar de frames die de grijstinten beter doen uitkomen.” De wereld is niet zwart-wit. De gekozen invalshoek is de harde lijn, maar maak ook eens een uitstapje naar het grijze gebied, buiten de invalshoek. Of combineer verschillende frames.

Framing is niet iets waar ik eerder over na heb gedacht, wellicht onbewust. Toch denk ik dat het iets is, dat nu wel in mijn achterhoofd zal blijven rondspoken.

Geef een reactie