Eman Mohammed // Fotojournalistiek

Tijdens onze redactievergaderingen neemt iedere keer iemand anders een journalistiek voorbeeld mee. Dat kan van alles zijn. Een journalistiek ‘goed’ fragment of een tekst waar wel wat aan veranderd mag worden. Voor mijzelf besloot ik in plaats van een journalistiek voorbeeld, een voorbeeld van een journalist mee te nemen. Een bepaalde soort journalistiek waar ik veel van leer, of die ik interessant vind.

Eman als journalist
Ze focust zich tijdens het begin van haar carrière op het Israëlisch-Palestijns conflict. Inmiddels ligt haar focus meer bij vrouwen in de Gazastrook. Haar werk is onder andere gepubliceerd in The Guardian, Geo International en VICE.

Eman als journalistiek voorbeeld
Na het zien van Eman’s TedTalk waarin zij praat over haar leven en werk, bleef haar verhaal in mijn hoofd spoken. Hoe ze als negentienjarige, tegen de lokale gebruiken in, haar carrière begon en alle mannen letterlijk achter zich liet. Fotografieopleidingen in Gaza lieten haar niet toe, fotograferen was immers het werk van mannen. Ondanks alles wist ze uit alle uitingen tegen haar geslacht toch iets positiefs te bereiken. Ze kon op plekken komen, die voor mannen niet waren toegestaan. Het is niet haar doel om de pijnlijke kant van oorlog weg te stoppen. In plaats daarvan wil ze onbekende verhalen vertellen.

De geschiedenis van fotojournalistiek
Toen de fotografie aan het begin van de negentiende eeuw werd uitgevonden, duurde het nog bijna een eeuw voordat fotografie te zien was in de journalistiek. Tussen 1840 en 1880 ontstond het beroep van fotograaf, wat op dat moment nog een lage sociale status had. In 1882 werd door Georg Meisenbach een techniek uitgevonden die het mogelijk maakte beeld en tekst op een pagina af te drukken. Redacties van nieuwsmedia waren niet meteen enthousiast en het duurde nog tot 1890 voordat de eerste nieuwsfoto werd gepubliceerd.

Door de digitalisering heeft de fotojournalistiek een grote groei gemaakt. Nadat het vanaf de jaren zestig mogelijk was beelden te digitaliseren, werd hier in de journalistiek niet meteen gebruik van gemaakt.
Vanaf 1995 is het aantal nieuwsplatforms met persfoto’s enorm toegenomen. In Nederland was het Eindhovens Dagblad, het eerste dagblad dat naast de traditionele papieren versie, ook een online nieuwsplatform had.

Geef een reactie