“Dan zeg ik Charles Leclerc, Lando Norris en natuurlijk Max Verstappen”

Het straten circuit van de Grand Prix van Monaco ligt er zonnig bij en alle ogen zijn dit weekend gericht op beide Red Bulls. De auto ligt goed op de baan en de record rondetijden liegen er niet om, ze zijn snel. De helft van het veld speelt dit weekend een thuiswedstrijd. Toch is er maar een coureur die vandaag echt een thuisrace rijdt; Charles Leclerc, geboren en getogen Monegask. De eerste local sinds 1994, toen Larrousse-coureur Olivier Beretta achtste werd.

Een finish in de punten is Leclerc zijn doel. “Als dat lukt scoor ik drie op een rij. Dat zou fantastisch zijn. Het gaat sowieso steeds beter. Ik voel me meer thuis in de auto dan in de eerste races. Toen was ik eigenlijk alleen maar aan het sturen. Aan de rest kwam ik amper toe.”

Leclerc begon zijn autosportcarrière in 2005, toen hij op achtjarige leeftijd de Franse PACA-kampioenschappen won. Toen hij in 2014 overstapte naar het formuleracing, ging het snel. In 2016 werd hij kampioen bij de GP3 Series en hij maakte pas echt indruk toen hij vlak na het overlijden van zijn vader de Formule 2-race in Azerbeidzjan op zijn naam schreef. Waarna hij het seizoen afsloot als kampioen.

Nog voordat hij zijn race debuut maakte in de koningsklasse van de autosport, maar al wel als junior onder contract stond bij Ferrari, zei hij te verwachten in 2028 bij de absolute race top te horen. “Mag ik mezelf ook in dat rijtje zetten? Dan zeg ik Charles Leclerc, Lando Norris en natuurlijk Max Verstappen”. Zijn Formule 1 debuut maakte hij dit seizoen als twintigjarige bij het team van Sauber.

De start en finish van de prestigieuze Grand Prix bevind zich 100 meter van zijn huis en het is een “dream come true”, laat Leclerc los aan F1-presentator Will Buxton. Hoewel zijn wieg in Monaco stond, was het financieel niet vanzelfsprekend dat hij kon blijven racen. “In 2010 moest ik eigenlijk stoppen, mijn vader had niet genoeg om mij door te laten gaan maar gelukkig sprak Julies Bianchi met Nicolas Todt en hij heeft tot nu toe voor mij betaald.”

Op drie jarige leeftijd keek Leclerc vanuit een speelgoedauto naar de Formule 1 auto’s die langs raasden. Nu staat hij hier, bij zijn eigen home Grand Prix van Monaco, maar dit keer in zijn blauwe Sauber.

Foto credit: Emile van Dun

Geef een reactie