Het leek wel uit de lucht te komen vallen. Introverte mensen. Tenminste, voor het deel van de bevolking dat naar buiten gekeerd is en energie krijgt van grote groepen mensen en drukte om hen heen. Voor de introverte zelf was het er altijd al. Inmiddels is introversie mede dankzij de populaire Ted Talk van Susan Cain minstens net zo bekend. Echter heb je daar nog wel de mensen die niet binnen de afdeling introvert vallen, maar wel verlegen zijn. 

In de jaren 30 werden de begrippen introvert en extravert bedacht door Carl Jung, waarna ze uitgangspunten voor zijn persoonlijkheidstypologie werden. Hij zag de twee als de meest basic aangeboren kenmerken. De extraverte mens lijkt al door de hele geschiedenis een stapje voor te hebben gestaan. Er zijn echter wat veranderingen gaande: de introverte personen zijn niet meer diegene die stil zitten in een hoekje en niet durven praten. Ze houden simpelweg van alleen zijn. Introversie wordt niet meer gezien als iets ongewoons. Introversie is populair.

Brutalen hebben de halve wereld

Boeken zijn volgeschreven over de positieve kenmerken van introverte mensen. Vergelijk het met ‘het glas is half vol of half leeg’. De brutalen zouden de halve wereld hebben, terwijl de bedachtzame nu juist toch echt de andere helft bezitten. Volgens het boek ‘ Ik moet nog even kijken of ik kan’ door journalist Liesbeth Smit hebben ‘innies’ niet alleen negatieve kenmerken, maar ook een heleboel opmerkelijke talenten. Zo zijn de introverte; goede luisteraars, zorgvuldig, rustig en weloverwogen. Nadat iedereen er zelf achter kwam ADHD te hebben, is iedereen nu opeens introvert.

Een woord om te fluisteren

Toch is er nog die ene groep met mensen die niet extravert zijn maar ook niet passen tussen de introverten. Die persoon die de telefoon dus echt niet gaat opnemen. Die persoon die een afspraak afzegt, niet omdat ze geen zin heeft, maar omdat ze niet door die grote groep durft te lopen. Of die persoon die liever niet gaat socializen, omdat hij bang is iets verkeerd te zeggen. Die persoon die gewoon heel verlegen is. Verlegenheid wordt gezien als iets zieligs en is bijna een woord om te fluisteren. We weten ook allemaal dat verlegen zijn niet iets is om van de daken te schreeuwen.

Zal verlegenheid ooit net zo cool worden gevonden als introversie. Vertel je over vijf jaar tijdens iedere kringverjaardag tegen de tante van je buurvrouw dat je verlegen bent of zal dat altijd een taboe blijven?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *